Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Κινητός Μαστογράφος


Οκτώβριος: Μήνας εγρήγορσης για τον καρκίνο του μαστού. 

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές προόδους στη θεραπευτική αντιμετώπιση, έχουν μετατρέψει τον καρκίνο του μαστού σε μία ασθένεια που  δεν απειλεί τη ζωή ή την ποιότητα της στη μεγάλη πλειοψηφία όσων ασθενήσουν.
Σ' αυτή τη βελτίωση σημαντικά συνέβαλαν οι ίδιες οι γυναίκες. Στις αναπτυγμένες χώρες κανένας άλλος καρκίνος δεν έχει τύχει τέτοιας μεγάλης ενίσχυσης της σχετικής έρευνας και δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη συμμετοχή σε προληπτικούς ελέγχους, όσο ο καρκίνος του μαστού. Και αυτό οφείλεται στην συνειδητή εγρήγορση των ίδιων των γυναικών, αλλά και στην κινητοποίηση εταιρειών που είναι ευαισθητοποιημένες στην προάσπιση των γυναικείων συμφερόντων. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και η AVON αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα πρωταγωνιστών σ' αυτή την κινητοποίηση στην χώρα μας.






Προϋποθέσεις επίσκεψης κινητού μαστογράφου σε μία περιοχή

Τον κινητό μαστογράφο μπορούν να καλέσουν στην περιοχή τους τα παραρτήματα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (δηλ.  Περιφέρεια και οι Δήμοι), πολιτιστικοί ή γυναικείοι σύλλογοι, ιδρύματα και άλλες κοινωφελείς οργανώσεις.
Οι μαστογραφίες πραγματοποιούνται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γυναικών, χάρις στη γενναία οικονομική ( και όχι μόνο) συνεισφορά της AVON.
Αν στην περιοχή λειτουργεί παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο ρόλος του στη διοργάνωση της επίσκεψης είναι βασικός.
Ο φορέας που καλεί την Κ.Μ.Μ θα πρέπει να φροντίσει για    τα εξής:
· Να προσφέρει πλήρη κάλυψη φιλοξενίας (διαμονή, σίτιση και μετακινήσεις) των δύο τεχνολόγων της μονάδας και  -προαιρετικά- μέρος των εξόδων μετακίνησης της μονάδας προς και από την περιοχή (πετρέλαιο ή εισιτήρια των 2 τεχνολόγων).
  ·   Να έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των γυναικών που θα εξεταστούν.
  ·  Να έχει εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος στάθμευσης της Κ.Μ.Μ, που θα πρέπει να είναι σε περιοχή χωρίς κλίση εδάφους, αναγνωρίσιμη και εύκολα προσβάσιμη από τον πληθυσμό. Επιπρόσθετα  στο σημείο που θα επιλεγεί θα πρέπει να υπάρχει παροχή ρεύματος, νερού, τουαλέτα και χώρος αναμονής, όπου θα κάθονται οι γυναίκες που περιμένουν να εξεταστούν.
  ·   Να υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρολόγος για την σύνδεση της μονάδας με τον πίνακα παροχής ρεύματος και άτομα ( εθελοντές) για την λήψη ιστορικών από τις εξεταζόμενες (κατά προτίμηση νοσηλεύτριες ή γενικότερα γυναίκες προς τις οποίες θα μπορούν να νιώθουν οικεία οι εξεταζόμενες).
  ·  Να αποσταλούν δελτία τύπου στα  τοπικά ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς) για ενημέρωση του πληθυσμού. Η  γραμματεία του προγράμματος θα τηρείται ενήμερη για την προβολή της επίσκεψης.
Αναλυτικές οδηγίες αποστέλλονται μετά την υποβολή της αίτησης για επίσκεψη του κινητού μαστογράφου. Επίσης, εντεταλμένη γραμματέας δίνει πληροφορίες και λύνει τις όποιες απορίες υπάρχουν.  



Πηγή: http://www.kinitosmastografos.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου